CÔNG DỤNG VÀ CÁCH SỬ DỤNG CÁC LOẠI THUỐC BẢO VỆ THỰC VẬT – AGRICULTURE
Quy trình sử dụng thuốc BVTV

CÔNG DỤNG VÀ CÁCH SỬ DỤNG CÁC LOẠI THUỐC BẢO VỆ THỰC VẬT

Posted On February 10, 2017 at 1:18 am by / 2,315 Comments

Thuốc phòng trừ nhiều loại bệnh hại trên các loại cây trồng khác nhau. Trên các loại cây trồng như rau màu, cà chua, dưa hấu, đậu, các loại cây ăn trái, xoài, cam, quýt,…

I. Thuốc Trừ Nấm, Bệnh

1. Aliette

a. Công dụng:

– Aliette là một loại thuốc bột trắng hoàn toàn hòa tan trong nước. Thành phần gồm 80% chất Phosethyl-AI và 20% chất phụ gia. Sử dụng cho cây chủ trị nấm Phytopthora và Pythium.

– Nấm Phytopthora gây hại nặng cho tiêu (thối rễ, gốc và chết nhanh) táo ớt, phong lan, cam quýt v.v…). Bệnh có thể gây hại trên lá. Thân rễ nhiễm ở đâu gây thối nhiễm ở đó. Vì bệnh phát triển, tác hại nhanh, gây chết cây con và cây lớn hàng loạt. Khi thấy cây bệnh trên lá, bộ rễ đã thối, nên phun ngừa trước mới có hiệu quả.

b. Cách dùng: pha nồng độ 2 – 3% (2 – 3g) tức khoảng 1 muỗng café/1 lít nước phun ướt đều trên thân lá 1 tháng/lần vào mùa mưa. 2 tháng/lần vào mùa nắng. Thuốc được cây hấp thụ vào mạch dẫn đi khắp thân rễ (nội hấp)

2. Benlat C

a. Công dụng: Benlat-C là loại thuốc có đặc tính lưu dẫn, tiếp xúc và tác dụng rộng. Thuốc phòng trừ nhiều loại bệnh hại trên các loại cây trồng khác nhau.

Trên các loại cây trồng như rau màu, cà chua, dưa hấu, đậu, các loại cây ăn trái, xoài, cam, quýt. Cây công nghiệp: tiêu, café, dâu tằm. Benlat C trừ được các loại đốm lá, đốm trái, gỉ sắt café, dưa hấu chạy dâu v.v…

b. Cách dùng: cây công nghiệp, cây ăn trái dùng từ 20 – 25g cho bình 8 lít.

3. Copper-zine

a. Công dụng: phòng trị các bệnh do nấm trên các loại cây trồng như: lúa, đậu, dưa hấu, cà chua, táo, chuối, ca cao, café, tiêu, cam, quýt, v.v…

b. Cách dùng:

Pha 2 – 3 muỗng canh trong 1 bình 8 lít.

Cây ăn trái: (ngừa bệnh, giúp sai trái và bảo vệ trái) sau khi cây đâm tược và lá non, phun thuốc 2 – 3 lần cách nhau 10 ngày và khi cây đã đậu trái non phun thuốc 15 ngày/lần đến khi trái đủ no.

4. Manzate

a. Công dụng và cách dùng:

Manzate được dùng để phòng trừ các bệnh sương mai, cháy lá, dịch muôn, các bệnh do các nấm AI-ternaria, Peronospora, nấm gây bệnh thán thư, nấm collecrotrichum và nấm Ventura gây hại cây ăn quả và cây thực phẩm.

Để phòng trị bệnh sương mai trên bắp cải và dưa chuột, bệnh dịch muộn trên cà chua và khoai tây, bệnh đốm lá trên đậu, đu đủ…Sử dụng từ 1 – 1,2kg/ha pha với 500 – 600lít nước phun cho 1 ha, tùy theo cây còn nhỏ hay lớn.

Hòa với nước phun định kỳ 7 ngày 1 lần, mỗi vụ không phun xịt quá 4 lần.

5. Zineb

a. Đặc tính:

Zineb 80 ở dạng bột mịn màu trắng mùi hồng. Hoạt tính ít tan trong nước và tan được trong một số dung môi hữu cơ. Ở môi trường kiềm thuốc có thể bị phân giải. Zineb có tác dụng tiếp xúc, ít độc cho người, gia súc nhưng dính vào da có thể gây ngứa khó chịu. Thuốc tương đối an toàn cho cây trồng và thường có hiệu lực đối với các bệnh là đối tượng phòng trừ của các thuốc gốc đồng. Vì vậy trên thế giới người ta thích dùng Zineb hơn vì dễ pha chế hơn Bordeaux.

b. Công dụng và cách dùng:

Zineb 80 công hiệu với nhiều loại bệnh như bệnh sương mai hại cà chua, khoai tây, thuốc lá, bệnh gỉ sắt café, bệnh đốm đen cam quýt, bệnh đốm lá trên các loại cây ăn quả.

– Liều lượng: 1 – 2 kh/ha.

– Nồng độ: 1/500 – 1/800.

Phun vào thời kỳ có vết bệnh đầu tiên xuất hiện

6. Kasuran

a. Đặc tính và công dụng:

Thuốc trừ nấm, diệt khuẩn với phổ tác dụng rộng. Tác dụng phòng trừ bệnh nhờ ưu thế trộn lẫn Kasugamycin và đồng. Thuốc đặc biệt trừ bệnh ung thư trên cam quýt.

b. Cách sử dụng:

Phun trên lá ướt đều. Lần đầu phun thuốc khi thấy triệu chứng đầu tiên của vết bệnh xuất hiện. Các lần sau cách nhau từ 7 – 10 ngày (khoảng 4 lần đối với cam, quýt).

II. Thuốc Trừ Sâu:

1. Azodrin

a. Công dụng:

Azodrin 50DD là thuốc sát trùng loại hợp chất phốt pho hữu cơ có tác dụng lưu dẫn, tiếp xúc và vị độc. Azodrin 50DD dùng để phòng trừ bù lạch, rầy mềm, rệp dính, rầy xanh, rầy cải, rầy trắng, sâu đo, cuốn lá, sâu đục thân, ăn lá non cam, quýt v.v…

b. Công dụng: Bắp, mía, bông, café, thuốc lá, cây ăn trái: pha 1 lít thuốc với 800 lít nước (1 chai 100cc/bình 8 lít).

2. Confidor 100SL

Confidor là loại thuốc lưu dẫn dùng để phòng trị các loại rầy xanh, rầy nâu, rệp, rầy lửa, nhện đỏ, bọ trĩ, sâu vẽ bùa trên các loại cây trồng như bông vải, cây ăn trái (cam quýt).

– Nồng độ khuyến cáo: sử dụng 0,5 lít cho 1 ha.

– Cây ăn trái các loại: 5 – 10cc/bình 8 lít.

3. Suppaside

a. Công dụng:

Trừ sâu rầy, rệp sáp, rập dính, bọ xít, nhện đỏ, sâu xuốn lá, sâu vẽ bùa trên cây ăn trái và cam quýt.

b. Cách dùng:
10 – 15cc/bình 8 lít

III. Dưỡng Cây Và Điều Hòa Sinh Trưởng

1. Atonik

a. Đặc tính: Atonik là loại thuốc điều hòa sinh trưởng, ít độc hại cho người và động vật, an toàn với cây trồng và môi trường. Thuốc ở dạng lỏng màu nâu sẫm, dễ tan trong nước, trung tính và ít mùi.

b. Công dụng:

Atonik xâm nhập nhanh chóng vào mô cây trồng làm tăng lưu chuyển của nguyên sinh chất trong tế bào thực vật và làm cho cây ra rễ nhanh, tăng sinh mầm búp thúc đẩy sinh trưởng phát triển nhanh, đẩy mạnh việc thụ tinh, kết quả giảm bớt hoa rụng, quả rụng, làm cho hoa quả lớn hơn và thu hoạch sớm hơn.

c. Cách dùng:

– Atonik được dùng rộng rãi cho nhiều loại cây trồng trong mọi thời kỳ sinh trưởng và phát triển của cây, từ lúc gieo trồng đến lúc thu hoạch. Cách sử dụng thuốc đa dạng: ngâm hạt, củ, hom giống, phun cây giống vườn ươm. Tưới hoặc phun trực tiếp lên cây.

– Liều lượng theo sự chỉ dẫn trên bao bì.

2. Lisosen

Công dụng và cách dùng:

– Thúc đẩy sự sinh trưởng và phát triển cây.

– Kích thích sự nảy mầm và ra rễ.

– Kích thích sự ra hoa.

– Giảm sự rụng hoa và rụng trái.

– Nâng cao phẩm chất cây trồng.

Chú ý: xem kỹ bảng hướng dẫn sử dụng trên bao bì.

3. Thiên Nông

a. Công dụng:

Kích thích ra nhiều hoa, trái. Dùng thuốc này cây lấy hoa sẽ có nhiều hoa, cây ăn quả cho nhiều quả, quả to, màu sắc tươi ngon. Có tác dụng tăng sức đề kháng sâu bệnh. Ngăn ngừa trái rụng non. Kích thích tăng rễ, làm chậm ngày thu hoạch theo ý muốn.

b. Cách dùng: hòa tan 100g với 100 lít nước sạch, dùng bình xịt phun 3 – 4 lần trong một mùa (2 muỗng café vun cho bình 10 lít):

– Khoảng 10 ngày trước kỳ trỗ hoa, phun ướt đều lá.

– Khi hoa sắp kết trái, phun ướt đều lá và hoa.

– Khi quả còn nhỏ, phun ướt cả cành, lá, quả.

– Khi giá thấp muốn hoãn ngày thu hoạch 5 ngày trước kỳ hái thường lệ, phun ướt đều quả và cuống. Thu hoạch sẽ chậm lại khoảng 2 – 3 tuần lệ mà không rụng, phẩm chất tốt.

– Kích thích đâm rễ: cành chiết thì tưới phần chiết, tuần 2 lần cho đến khi mọc rễ dài.

IV. Khái Niệm Về Phân Hóa Học

– Hiện nay vấn đề bón phân, nhà vườn chưa thống nhất, còn tùy tiện và tùy theo kinh nghiệm của mỗi người. Tuy nhiên cũng cần biết qua đặc tính từng loại phân hóa học. Loại cần nhiều cho cây gọi là chất đa lượng như: Đạm, Lân, Kali và một lượng nhỏ các chất mà cũng không thế thiếu được đó là vi lượng như Magné, Đồng, Kẽm, Sắt v.v…Các chất dinh dưỡng trên cần được bón cân đối cho từng thời kỳ phát triển của cây, của trái để hạn chế những bệnh hoạn có thể sinh ra do cây hấp thụ không đủ hoặc dư thừa một chất dinh dưỡng nào đó.

– Ba chất quan trọng và căn bản là Nitơ (N), Phốtpho (P) và Kali (K).

a. Nitơ (N): chất đạm giúp cây tăng trưởng cả về thân , cành, lá…Đạm là chất quan trọng nhất đối với cam quýt vì cây cần một lượng đạm rất lớn.

Thiếu N cây sẽ cằn cỗi, rễ không phát triển, lá mỏng không xanh, trái nhỏ; nhưng nếu thừa N thân cây mềm, dễ gãy, chịu nắng hạn kém, ra hoa khó đậu trái và rụng nhiều mỗi khi chuyển đổi thời tiết. Vỏ trái mỏng dễ bị nứt.

b. Phốtpho (P): chất lân giúp điều hòa các chức năng sinh sản: ra hoa kết trái, rễ phát triển, đặc biệt là rễ phụ. Bón lân cải thiện màu sắc lá, phẩm chất trái.

Cam quýt thiếu lân thường phát triển chậm, lá mỏng màu xanh tối, năng suất giảm, trái thường khô nước.

c. Kali (K): chất kali cần cho sự chuyển nhựa trổ hoa kết trái. Bón kali giúp cây dễ đậu trái, chịu nắng hạn tốt và có khả năng đề kháng sâu bệnh. Trái chín mau và màu sắc tươi đẹp.

Cây thiếu kali lá quăn nhỏ, trái nhỏ và rụng hàng loạt sau khi đậu trái, phẩm chất kém.

Nhận Biết Một Số Phân Dùng Cho Cam Quýt

– Phân Urê: chứa 46% đạm chất (chất đạm nguyên chất, thường gọi là phân lạnh)

– Phân lân:

+ Lân Văn Điển (sản xuất tại nhà máy phân lân Văn Điền – Hà Nội) màu xám xanh chứa 18 – 20% chất lân.

+ Super lân: (sản xuất tại nhà máy Lâm Thao Vĩnh Phú) màu trắng xám, chứa 18 – 20% chất lân.

+ Lân Long Thành (sản xuất tại nhà máy super phôphát Long Thành – Đồng Nai) bột xốp màu xám tro, mùi hắc, vị chua nhẹ, chứa 14,2% lân, 3,0% Megné.

– Phân Kali:

+ Clorua Kali (KCI) chứa 605 chất kali tan trong nước, dạng bột màu trắng hồng (còn gọi là phân “muối ớt”).

+ Sulfat Kali (K2SO4) dạng bột nhuyễn màu trắng chứa 48% chất kali.

Các loại phân trên ở dạng đơn chất, ngoài ra còn có phân hỗn hợp mà nhà máy đã pha trộn sẵn theo tỉ lệ, dưới dạng NPK như:

+ Phân DAP (viết tắt của từ Diamôn phốt phát) còn gọi là phân “tiêu đen”. Dạng này không có kali như: 18-46-00 hay 20-20-00 (có nghĩa là trong 100kg phân DAP (18-46-00) (có 18kg đạm, 46kg lân và không Kali) hoặc (20-20-0) (c1o 20kg đạm, 20kg lân, không Kali)).

+ Phân NPK là hợp chất từ ba thành phần đạm, lân và Kali, thường gọi là phân “tiêu sữa”, dưới dạng thông dụng:

1. 16-16-8 (trong 100kg NPK có 16kg đạm, 16kg lân và 8kg Kali). Tính theo tủ lệ NPK là 2-2-1.

2. 20-20-15 (trong 100kg NOK có 20kg đạm, 20kg lân, 15kg Kali). Tính theo tỉ lệ NPK là 2-2-1,5.

Phân bón lá (PBL)

1. Phân kết tinh của Thái Lan hay Newstar của Cần Thơ: có dạng NPK 15-30-15.

2. PBL của Thiên Nông: NPK 20-10-10.

3. PBL của Mỹ (grow-more):

– 15-30-15 (dùng cho cây mới lớn)

– 20-20-20 (dùng cho cây trưởng thành)

– 6-30-30 (chóng rụng trái)

4. PBL của Do Thái:

– 6,5-26-40 (kích thích ra hoa chóng rụng trái)

– 6-56,5-17 (kích thích ra hoa chóng rụng trái)

Tư vấn kĩ thuật: 0933.067.033

2,315 thoughts on “CÔNG DỤNG VÀ CÁCH SỬ DỤNG CÁC LOẠI THUỐC BẢO VỆ THỰC VẬT

 1. I just want to tell you that I am just newbie to blogging and definitely liked your blog. More than likely I’m want to bookmark your blog . You surely come with very good writings. Thanks a lot for sharing with us your web page.

 2. I feel like I’m constantly looking for interesting things to read about a variety of subjects, but I manage to include your blog among my reads every day because you have compelling entries that I look forward to. Here’s hoping there’s a lot more amazing material coming!

 3. Aw, this was an actually nice article. In suggestion I want to put in composing similar to this in addition? requiring time and also real initiative to make a great article? but what can I say? I hesitate alot and by no means seem to get something done.

 4. I uncovered your blog website on google and also check a few of your early articles. Continue to maintain the excellent run. I just added up your RSS feed to my MSN News Visitor. Seeking forward to reading more from you in the future!?

 5. When I initially commented I clicked the -Notify me when brand-new comments are added- checkbox and currently each time a remark is included I obtain four emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thanks!

 6. An impressive share, I just offered this onto an associate who was doing a little analysis on this. And also he actually purchased me morning meal due to the fact that I located it for him. smile. So let me reword that: Thnx for the reward! Yet yeah Thnkx for investing the time to review this, I really feel highly regarding it as well as enjoy learning more on this topic. Ideally, as you come to be expertise, would certainly you mind upgrading your blog site with even more details? It is very practical for me. Large thumb up for this blog post!

 7. There are absolutely a great deal of details like that to take into account. That is a great point to raise. I supply the ideas over as general motivation yet plainly there are concerns like the one you raise where one of the most essential point will be operating in sincere good faith. I don?t recognize if best practices have actually emerged around things like that, but I am sure that your task is plainly identified as a fair game. Both young boys and also girls feel the influence of simply a moment?s satisfaction, for the rest of their lives.

 8. Can I simply state what a relief to find somebody that actually recognizes what theyre speaking about online. You definitely know just how to bring a concern to light as well as make it important. Even more individuals need to read this and comprehend this side of the story. I cant believe youre not a lot more preferred because you definitely have the present.

 9. A remarkable share, I simply given this onto an associate that was doing a little analysis on this. And also he in fact purchased me breakfast since I found it for him. smile. So let me rephrase that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the moment to review this, I feel strongly concerning it and love finding out more on this subject. Ideally, as you come to be knowledge, would certainly you mind updating your blog site with even more details? It is very useful for me. Big thumb up for this article!

 10. Youre so awesome! I do not expect Ive check out anything similar to this before. So nice to discover somebody with some original ideas on this subject. realy thank you for starting this up. this internet site is something that is needed on the internet, someone with a little originality. helpful work for bringing something brand-new to the web!

 11. There are some interesting moments in this post but I don?t understand if I see all of them facility to heart. There is some validity however I will take hold opinion till I check into it better. Good write-up, thanks and we desire a lot more! Added to FeedBurner also

 12. I?m amazed, I must say. Really rarely do I come across a blog site that?s both educative and entertaining, as well as let me inform you, you have actually hit the nail on the head. Your concept is superior; the problem is something that inadequate individuals are talking wisely around. I am very happy that I stumbled across this in my look for something relating to this.

 13. I?m satisfied, I need to claim. Actually seldom do I encounter a blog that?s both instructional and also amusing, and also let me inform you, you have actually hit the nail on the head. Your concept is outstanding; the issue is something that insufficient individuals are talking intelligently around. I am extremely pleased that I came across this in my search for something relating to this.

 14. Can I simply state what a relief to find someone who actually understands what theyre discussing on the internet. You definitely recognize just how to bring a problem to light and also make it important. Even more people need to read this as well as comprehend this side of the tale. I angle think youre not much more popular due to the fact that you absolutely have the gift.

 15. Your style is unique in comparison to other folks I have read stuff from. Many thanks for posting when you’ve got the opportunity, Guess I’ll just book mark this blog.

 16. Hey there! I simply want to give a significant thumbs up for the fantastic info you have here on this article. I will be coming back to your blog site for even more quickly.

 17. There are certainly a lot of details like that to take into account. That is a fantastic indicate bring up. I supply the thoughts above as general inspiration but plainly there are concerns like the one you raise where one of the most vital point will be working in honest good faith. I don?t recognize if finest practices have arised around points like that, however I make sure that your task is clearly recognized as a fair game. Both young boys and women feel the influence of just a moment?s enjoyment, for the rest of their lives.

 18. Hi there, I found your site by way of Google at the same time as searching for a related subject, your website came up, it seems to be great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 19. I was extremely delighted to discover this web-site. I wished to many thanks for your time for this wonderful read!! I most definitely taking pleasure in every little bit of it as well as I have you bookmarked to have a look at brand-new stuff you article.

 20. Hi! I simply would love to provide a substantial thumbs up for the terrific details you have right here on this blog post. I will be coming back to your blog site for more soon.

 21. I was very happy to discover this web-site. I wanted to many thanks for your time for this fantastic read!! I most definitely appreciating every bit of it as well as I have you bookmarked to take a look at brand-new stuff you post.

 22. Woah! I’m really loving the template/theme of this site. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard to get that “perfect balance” between user friendliness and appearance. I must say that you’ve done a great job with this. Also, the blog loads extremely fast for me on Internet explorer. Outstanding Blog!

 23. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz answer back as I’m looking to design my own blog and would like to find out where u got this from. thanks

 24. Hey there! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a extraordinary job!

 25. Destructive all things can develop with accept real cialis online crop of the internet, the centre is necrotizing with discontinuation of the home tease demonstrated acutely over in making the urine gram stain online. buy generic viagra canadian viagra

 26. There are some fascinating points in this short article yet I don?t know if I see all of them center to heart. There is some legitimacy but I will hold viewpoint until I look into it additionally. Good short article, thanks as well as we desire more! Contributed to FeedBurner too

 27. There are some fascinating moments in this post but I don?t recognize if I see every one of them center to heart. There is some credibility but I will hold opinion up until I check into it additionally. Good short article, many thanks and also we desire more! Added to FeedBurner also

 28. cbd oil online yaa health store: cbd oil – cbd oil for sale at walgreens
  cbdoilforsalerate.com/ cbd oil uses

 29. I?m amazed, I must say. Really seldom do I experience a blog site that?s both informative and also amusing, as well as let me tell you, you have actually struck the nail on the head. Your idea is exceptional; the concern is something that not nearly enough individuals are talking smartly about. I am really satisfied that I stumbled across this in my look for something connecting to this.

 30. Area on with this write-up, I absolutely believe this web site requires a lot more consideration. I?ll most likely be again to check out a lot more, many thanks for that details.

 31. This is the appropriate blog site for any individual that wishes to discover this subject. You realize a lot its virtually difficult to argue with you (not that I in fact would want?HaHa). You definitely placed a brand-new spin on a subject thats been discussed for years. Fantastic things, simply wonderful!

 32. This is the best blog site for anyone who wishes to find out about this subject. You understand a lot its nearly tough to say with you (not that I actually would want?HaHa). You certainly placed a new spin on a topic thats been discussed for years. Excellent stuff, simply fantastic!

 33. Oh my goodness! an impressive post guy. Thanks Nonetheless I am experiencing problem with ur rss. Don?t recognize why Unable to sign up for it. Is there anybody obtaining the same rss trouble? Any individual that recognizes kindly respond. Thnkx

 34. Youre so trendy! I don’t suppose Ive read anything such as this prior to. So good to find somebody with some initial ideas on this subject. realy thank you for starting this up. this web site is something that is needed online, a person with a little creativity. valuable job for bringing something new to the internet!

 35. I quite like reading through an article that will make men and women think. Also, thanks for permitting me to comment!

 36. Attractive section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently quickly.

 37. My partner and I absolutely love your blog and find many of your post’s to be exactly what I’m looking for. can you offer guest writers to write content in your case? I wouldn’t mind publishing a post or elaborating on many of the subjects you write about here. Again, awesome site!

 38. Pingback: order viagra
 39. Pingback: buy viagra uk
 40. Where do you begin when you decide that you want to start blogging? Everyone has something to say and blogging can be the perfect way to say it.

 41. Pingback: purchase viagra
 42. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 43. Pingback: viagra for men
 44. I really love your website.. Very nice colors & theme. Did you create this site yourself? Please reply back as I’m trying to create my own blog and would love to find out where you got this from or what the theme is named. Cheers!

 45. viagra blood pressure
  canadian pharmacy king viaonlinebuy.us when to buy viagra
  why does viagra with nitrates cause blood drop

 46. Hi there, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam comments? If so how do you reduce it, any plugin or anything you can recommend? I get so much lately it’s driving me insane so any help is very much appreciated.

 47. I always used to read article in news papers but now as I am a user of net therefore from now I am using net for posts, thanks to web.

 48. does viagra work better than cialis
  brand viagra viaonlinebuy.us online viagra
  can i take viagra with high blood pressure

 49. I just couldn’t go away your website before suggesting that I extremely loved the usual information an individual supply on your visitors? Is gonna be back ceaselessly to check up on new posts

 50. what does 6 tablets of viagra cost
  viagra price viaonlinebuy.us canadian pharmacy king
  how much is generic viagra at walmart

 51. Pingback: droga5.net
 52. Greetings, I think your website could be having web browser compatibility problems. When I take a look at your web site in Safari, it looks fine however, when opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues. I merely wanted to give you a quick heads up! Other than that, wonderful site!

 53. Pingback: buy cialis
 54. Rare fatal diabetic – I’m not more if Arrogate is at best to be another immune deficiency general, but I bolus it’s strongest as neonatal and abdominal and hemolytic as a practicable extra. free sildenafil Nhzlhg dneygb

 55. what will 50mg of viagra do
  how much do 100mg viagra cost on the street
  what is the cost per year for our military to take viagra?

 56. My coder is trying to convince me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on numerous websites for about a year and am nervous about switching to another platform. I have heard great things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress content into it? Any help would be greatly appreciated!

 57. I’m really enjoying the design and layout of your blog. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Excellent work!

 58. Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after checking through some of the post I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely delighted I found it and I’ll be book-marking and checking back often!

 59. Hi there! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I truly enjoy reading your blog posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the same topics? Thank you so much!

 60. Hey there! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog article or vice-versa? My blog addresses a lot of the same subjects as yours and I feel we could greatly benefit from each other. If you’re interested feel free to send me an email. I look forward to hearing from you! Excellent blog by the way!

 61. Superb website you have here but I was curious about if you knew of any user discussion forums that cover the same topics talked about here? I’d really like to be a part of online community where I can get feed-back from other experienced individuals that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Appreciate it!

 62. Hey! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came to check it out. I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers! Great blog and fantastic design.

 63. Pingback: cialis otc
 64. Hi there! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success. If you know of any please share. Thank you!

 65. Outstanding post however I was wanting to know if you could write a litte more on this subject? I’d be very grateful if you could elaborate a little bit further. Cheers!

 66. This design is steller! You definitely know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 67. Appreciating the hard work you put into your website and in depth information you provide. It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t the same old rehashed material. Wonderful read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 68. Hey! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I really enjoy reading your articles. Can you recommend any other blogs/websites/forums that cover the same subjects? Thanks!

 69. how to make natural viagra for men and women out of water melon and lemons
  generic viagra viaonlinebuy.us viagra buy
  how long does viagra last in the refrigerator

 70. I am not sure where you are getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for wonderful information I was looking for this info for my mission.

 71. how to get viagra prescription quick in allen,texas
  can you purchase viagra over the counter in bahamas?
  generic viagra cost walgreens

 72. Pingback: viagra dosage
 73. Are you clairvoyant? You have to be since your blogging so completely fits all the questions I have for this topic. I only entered a couple of words in the google search and I am quite grateful that your piece popped up.

 74. After I initially commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now every time a remark is added I get four emails with the same comment. Is there any manner you may remove me from that service? Thanks!

 75. Superb blog! Do you have any suggestions for aspiring writers?

  I’m hoping to start my own website soon but I’m a little lost on everything.
  Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are
  so many options out there that I’m completely confused ..
  Any suggestions? Kudos! https://www.wisig.org/

 76. Pingback: Cialis 20mg uk
 77. Pingback: Cialis 10mg canada
 78. Whoa! This blog looks exactly like my old one! It’s on a entirely different subject but it has pretty much the same layout and design. Great choice of colors!

 79. Pingback: rxtrustpharm.com
 80. Pingback: lasix 40mg pills
 81. Pingback: propecia 5mg cost
 82. Pingback: generic viagra
 83. Pingback: lexapro 5mg usa
 84. Pingback: buy generic viagra
 85. I drop a comment when I like a article on a website or I have something to contribute to the discussion. It’s triggered by the passion displayed in the article I looked at. And on this article CF Colors v 2.1, Post Formats Admin UI v1.3.1, and Social v2.10 : alexking.org. I was moved enough to create a commenta response 😉 I actually do have some questions for you if you usually do not mind. Is it just me or does it look like like some of these comments look as if they are coming from brain dead individuals? 😛 And, if you are posting at other places, I would like to keep up with anything fresh you have to post. Would you list the complete urls of all your public pages like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?

 86. viagra is now available to buy over the counter at pharmacies
  what effect does viagra on macular degeneration
  how much is one viagra pill

 87. Hello there, I found your site by the use of Google at the
  same time as searching for a comparable topic, your site got here up, it
  seems to be good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  Hi there, just turned into aware of your blog via Google, and located that it’s truly informative.
  I’m going to be careful for brussels. I will appreciate when you proceed this in future.
  Many other people shall be benefited from your writing.
  Cheers! http://grassfed.us/

 88. Pingback: order actos 15 mg
 89. Pingback: rxtrustpharm
 90. Incredible! This blog looks just like my old one! It’s on a completely different subject but it has pretty much the same layout and design. Great choice of colors!

 91. Pingback: viagra us pharmacy
 92. Pingback: strattera 10mg nz
 93. Hello, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam remarks? If so how do you prevent it, any plugin or anything you can advise? I get so much lately it’s driving me crazy so any support is very much appreciated.

 94. Pingback: aricept 10 mg otc
 95. Hi this is kind of of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors
  or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but
  have no coding know-how so I wanted to get guidance from
  someone with experience. Any help would be enormously appreciated! https://buszcentrum.com/

 96. Hmm it looks like your site ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog writer but I’m still new to the whole thing. Do you have any helpful hints for rookie blog writers? I’d genuinely appreciate it.

 97. Hmm is anyone else having problems with the pictures on this blog loading? I’m trying to determine if its a problem on my end or if it’s the blog. Any feedback would be greatly appreciated.

 98. Heya! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due to no backup. Do you have any solutions to stop hackers?

 99. Hmm it seems like your website ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing. Do you have any recommendations for newbie blog writers? I’d definitely appreciate it.

 100. rt809h programmer software 2020 [url=http://buyautocad.design/#]buy autocad software[/url] quicksteuer 2020 software download. free synth software 2020 [url=http://www.five-respect.co.jp/bbs/sunbbs.cgi?mode=form&no=35648734&page=]office software fre[/url] 0_f6334 top software for pc 2020 engeeeneringu#$sssaunnplus , 2020 cabinet design software demo. microsoft office suite for mac student, solidworks 2020 software free download software pes 2020 office suite for mac os x. wezone 888 software download 2020 free office software alternative, paperless office software free download.

 101. Hi there! I could have sworn I’ve been to this website before but after reading through some of the post I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely delighted I found it and I’ll be bookmarking and checking back frequently!

 102. Pingback: viagra mfg
 103. You’ve made some decent points there. I checked on the net for more info about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.