BỆNH THỐI RỄ, THỐI NGỌN VÀ THỐI MẦM TRÊN CÂY ỚT – AGRICULTURE
đồng-ớt-thối-rễ
Bài Viết Chọn Lọc

BỆNH THỐI RỄ, THỐI NGỌN VÀ THỐI MẦM TRÊN CÂY ỚT

Posted On February 25, 2017 at 5:01 am by / 3,747 Comments

Nguyên nhân:

+ Nấm Phytophthora capsici.

+ Nấm Pythium aphanidermatum.

+ Nấm Pythium spp khác.

CÁC TRIỆU CHỨNG VÀ DẤU HIỆU

Úng nước chủ yếu do nấm Pythium spp gây ra. Hạt giống bị úng nước sẽ không nẩy mầm được hoặc héo cong và chết ngay sau khi nẩy mầm.

Thân cây thường có một màu tối, nhăn nheo ở phần dưới lớp đất. Tình trạng úng nước thường giới hạn ở những khu vực thoát nước kém hoặc đất nén quá chặt, nhưng cả ruộng ớt có thể bị ảnh hưởng, đặc biệt là nếu cây non gặp mưa nhiều.

Bệnh thối rễ và ngọn chủ yếu do nấm Phytophthora capsici gây ra. Các triệu chứng trên những cây ớt bị nhiễm là cây bị héo và chết. Kiểm tra kỹ lưỡng rễ và các thân cây là rất cần thiết để xác nhận nguyên nhân của bệnh.

Bệnh có thể phát triển ở bất cứ giai đoạn phát triển nào của ớt. Các rễ cái và những rễ nhánh nhỏ hơn bị sũng nước, bị biến màu nâu rất đậm trên bề mặt, vỏ, và các mô mạch. Rất ít rễ nhánh sống được ở những cây ớt bị bệnh và rễ cái cũng có thể bị ngắn hơn so với những cây ớt khỏe mạnh.

Sự khác biệt nổi bật nhất giữa những cây ớt khỏe và cây ớt bệnh là tổng khối lượng các mô rễ. Các thân cây thường bị ảnh hưởng ở nơi tiếp giáp đất. Những thương tổn của thân cây trước tiên trở nên màu xanh lá đậm và sũng nước, sau đó là khô đi và chuyển sang màu nâu.

Một điểm thương tổn có thể làm thân bị thắt lại, dẫn đến phần cây phía trên điểm thương tổn bị héo và hậu quả là cây bị chết. Trong một số điều kiện, nấm P. capsici cũng có thể làm cho lá nâu và úa trên cây ớt.

Một bệnh phát sinh từ đất khác của của cây ớt là héo do nấm Verticillium, cũng gây ra những triệu chứng trên lá tương tự như các bệnh thối rễ và ngọn; tuy nhiên, bệnh héo do nấm Verticillium không làm cho bề mặt và vỏ rễ chuyển màu nâu hay bị thối. Ngược lại, các mô gỗ của phần thân và rễ còn lại của cây ớt nhiễm nấm Verticillium dahliae bị biến màu từ nâu đến đen

NHẬN XÉT VỀ BỆNH

Bệnh do nấm P. capcisi gây ra có thể phát triển ở bất cứ giai đoạn phát triển nào, nhưng một khi mầm cây ớt đạt đến giai đoạn 2 hoặc 3 lá, chúng thường không dễ bị nhiễm nấm Pythium spp nữa. Tuy nhiên, nấm Pythium spp. có thể gây bệnh thối rễ khi ớt được trồng trên lớp che phủ bằng nhựa.

“Úng nước” là thuật ngữ chung cho việc hạt mầm bị chết trong những điều kiện ẩm nước, hoặc trước hoặc sau khi nẩy mầm. Đó chủ yếu là vấn đề đầu vụ, gây tổn thất lớn nhất ở những ruộng đất ẩm. Bệnh này cũng là mối quan tâm lớn ở các nhà kính nếu đất trồng bị nhiễm bẩn hay được tưới nước quá nhiều.

Tuy việc nhiễm bệnh phổ biến nhất ở điều kiện thời tiết mát mẻ, nấm P. capcisi có thể nhiễm vào các cây mầm ở những chỗ có đất ấm hơn. Úng nước do nấm Pythium spp. có thể tăng lên ở nơi các loại phân xanh tự nhiên được bón thẳng vào đất ngay trước khi trồng. Bệnh úng nước không nhất thiết là truyền từ mùa này sang mùa khác ở cùng một nơi, nhưng chỉ xuất hiện khi và ở nơi có những điều kiện lý tưởng.

Nấm P. capcisi lẫn Pythium spp. đều không phải phát sinh từ hạt. Tuy nhiên, cả hai loại này đều có thể tồn tại trong đất trong những khoảng thời gian dài do có thành vỏ bào tử dày. Những cây giống nhiễm bẩn hoặc mầm bệnh từ đất là những nguồn lây nhiễm chính.

Việc tưới nước thường giúp các bào tử nấm làn truyền từ phần ruộng nhiễm bệnh sang những phần ruộng khác. Do đó, việc tưới nước có thể làm tăng đáng kể sự tác động và mức độ nghiêm trọng của bệnh thối rễ và vành lá ở cây ớt. Tăng tần suất và thời lượng tưới nước sẽ tạo điều kiện cho bệnh phát triển.

Nước, nhiệt độ và kết cấu đất trồng là những nhân tố chính ảnh hưởng đến sự phát triển của bệnh úng nước, thối rễ và vành lá. Sự hiện diện của nước là bắt buộc; đất bão hòa nước chỉ trong 5 đến 6 giờ là có thể dẫn đến nhiễm bệnh, và những giống ớt dễ thương tổn có thể bị bệnh nghiêm trọng chỉ trong 5 ngày. Nhiệt độ tối ưu để cây nhiễm bệnh là 24° đến 33°C.

Những triệu chứng thường xuất hiện tiếp sau thời tiết ấm, ẩm. Bệnh nặng hơn trong những vùng đất kết cấu mịn (đất sét) thoát nước chậm và đất có độ nén cao. Những ruộng nhiễm bệnh nặng có thể bị thiệt hại toàn bộ cây trồng.

Việc nhiễm bệnh xảy ra cuối vụ có thể làm giảm sức sống hay sản lượng của cây mà không làm cây bị chết. Ngoài ra, nếu lá ớt héo trong thời gian nóng nhất vào ban ngày và làm cho quả bị phơi nắng nhiều, những quả ớt như thế sẽ trở nên cháy nắng và do đó không thể thu hoạch để sử dụng được.

XỬ LÝ

Những nhân tố ảnh hưởng đến sự phát triển của các bệnh úng nước và thối rễ và ngọn ở cây ớt trong một vụ mùa nhất định bao gồm khả năng bị tổn thương của giống, số lượng và tần suất tưới tiêu, độ nén và khả năng thoát nước của đất.

Đảo vụ, tưới tiêu đúng cách, và các cây giống sạch đặc biệt quan trọng trong việc xử lý loại bệnh này. Những ruộng ớt có tiền sử bệnh thối rễ và ngọn có thể cần phun thuốc diệt nấm khi trồng.

Kiểm Soát Cây Trồng

Bệnh có thể được ngăn ngừa có hiệu quả bằng cách:

 • Sử dụng cây giống sạch bệnh

 • Chuẩn bị đất ruộng và đất ươm giống đúng cách

 • Quản lý tưới tiêu tốt

 • Áp dụng đảo vụ 2 năm để loại trừ những cây bị nhiễm nấm

Chuẩn bị đất trồng và làm luống

Có thể cải thiện việc kiểm soát bệnh bằng cách giảm bớt độ nén của đất, trồng cây trên nền cao. Nếu có thể, tránh trồng cây khi đất đang lạnh. Hạt giống sẽ nẩy mầm nhanh hơn và khỏe mạnh hơn khi đất ấm: do đó chúng sẽ ít khả năng bị tổn thương hơn.

Tưới tiêu

Sử dụng bình tưới khi ươm mầm để kiểm soát tốt việc tưới tiêu và giảm bớt nguy cơ nhiễm nấm. Trong khu vực đất dày tiêu nước kém, bệnh thối rễ và ngọn có thể được giảm xuống bằng cách tưới cách luống hoặc tưới nhỏ giọt cẩn thận.

Kháng bệnh

Những giống cây thương mại với mức độ kháng bệnh chấp nhận được đã có. Tuy nhiên, nhìn chung cây ớt rất dễ bị nhiễm các bệnh này.

Các Quyết Định Xử Lý

Các loại thuốc diệt nấm đôi khi được sử dụng để phòng ngừa trong những ruộng cây có tiền sử có bệnh thối rễ hoặc những vấn đề về tưới tiêu. Xử lý thuốc nấm cho hạt mầm để đề phòng úng nước.

Tên phổ thông

Lượng dùng mỗi hecta

R.E.I.+

P.H.I.+

(tên thương mại)

 

(giờ)

(ngày)


Khi chọn một loại thuốc sâu, hãy cân nhắc các thông tin liên quan đến chất lượng môi trường. Không phải tất cả các thuốc trừ sâu có đăng ký đều được nêu ra. Hãy luôn đọc kỹ nhãn của sản phẩm được sử dụng.

 

A.

MEFENOXAM

 

(Ridomil Gold SL)

1.250 ml (phun đất)

48

7

 

 

625 ml (phun lá)

48

7

 

TÊN (SỐ HIỆU1) NHÓM CÁCH XỬ LÝ: Phenylamide (4)

 

CHÚ THÍCH:

Phun khi trồng và phun 2 lần liên tiếp với cách khoảng 30 ngày. Không phun quá 1.800 ml/ha mỗi vụ (phun đất) hoặc 625 ml/ha mỗi vụ (phun lá). Tưới cơ học hoặc bằng bình tưới để di chuyển chất thuốc đến vùng rễ. Không sử dụng cho cây ớt trồng trong nhà kính.

B.

FLUOPICOLIDE

 

(Presidio)

220–300 ml

12

2

 

TÊN (SỐ HIỆU1) NHÓM CÁCH XỬ LÝ: Benzamide (43)

 

CHÚ THÍCH:

Việc Pha trộn trong thùng chứa với tỷ lệ theo nhãn của một sản phẩm diệt nấm khác nhãn có cách xử lý khác phải được áp dụng dụng để xử lý bền vững.

C.

PHOSPHOROUS ACID

 

(Nhiều loại sản phẩm)

Tỷ lệ theo nhãn

xem nhãn

xem nhãn

 

TÊN (SỐ HIỆU1) NHÓM CÁCH XỬ LÝ: Phosphonate (33)

 

CHÚ THÍCH:

Nghiên cứu về việc sử dụng chất này chưa được tiến hành, nhưng kinh nghiệm cho thấy nó có thể giúp kiểm soát bệnh bằng cách phòng. Cần phải phun nhiều lần để có sự kiểm soát tốt nhất.

 

Khoảng thời gian hạn chế vào (R.E.I.) là số giờ (trừ khi được ghi khác) từ khi phun thuốc cho đến khi có thể bước vào khu vực được phun mà không cần đồ bảo hộ.

Khoảng thời gian trước thu hoạch (P.H.I.) là số ngày từ khi phun thuốc đến khi được thu hoạch. Trong một số trường hợp REI vượt PHI. Trong hai chỉ số này, chỉ số nào dài hơn sẽ là thời gian tối thiểu phải bỏ qua trước khi thu hoạch.

Nguồn: sưu tầm.

3,747 thoughts on “BỆNH THỐI RỄ, THỐI NGỌN VÀ THỐI MẦM TRÊN CÂY ỚT

 1. Some truly superb articles on this web site, thank you for contribution. “Gratitude is merely the secret hope of further favors.” by La Rochefoucauld.

 2. Pingback: cheap viagra usa
 3. Pingback: ciprofloxacin otc
 4. I haven¦t checked in here for a while since I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I will add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 5. Its like you learn my thoughts! You appear to know so much approximately this, such as you wrote the book in it or something. I think that you just could do with a few p.c. to drive the message house a bit, but other than that, this is magnificent blog. An excellent read. I’ll certainly be back.

 6. An impressive share! I have just forwarded this onto a colleague who was doing a little homework on this.
  And he actually bought me dinner because I found it
  for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU
  for the meal!! But yeah, thanx for spending the time to talk about this
  subject here on your web site.

 7. Heya i am for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out much.
  I hope to give something back and aid others like you aided me.

 8. Wonderful site you have here but I was wanting to know if you knew
  of any user discussion forums that cover the same topics talked about in this article?

  I’d really like to be a part of online community
  where I can get advice from other knowledgeable people that share the
  same interest. If you have any recommendations, please let me know.
  Cheers!

 9. Hello I am so glad I found your website,
  I really found you by error, while I was researching on Askjeeve for something else, Regardless I am here now and would just like to say cheers for a
  remarkable post and a all round exciting blog (I also love the
  theme/design), I don’t have time to go through it all at the minute but I have book-marked
  it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up
  the great job.

 10. Nice blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A theme like yours with a few simple tweeks would really make my blog stand out.
  Please let me know where you got your design. With thanks

 11. Wow, fantastic weblog structure! How lengthy have you ever been blogging for?
  you made running a blog glance easy. The overall glance of your web site is magnificent, let alone the content material!

 12. When someone writes an paragraph he/she keeps the image of a user in his/her brain that how a user
  can understand it. Thus that’s why this piece of writing is outstdanding.
  Thanks!

 13. Thanks for another informative blog. The place else could I am getting that type of information written in such an ideal approach? I’ve a undertaking that I am just now operating on, and I’ve been on the glance out for such information.

 14. I simply want to tell you that I am just beginner to blogging and actually loved you’re blog. Almost certainly I’m planning to bookmark your website . You definitely have fantastic posts. Kudos for revealing your web-site.

 15. Can I simply say what an alleviation to discover somebody who in fact knows what theyre discussing on the web. You absolutely know how to bring a problem to light and make it essential. More people need to read this and understand this side of the tale. I angle think youre not more preferred because you most definitely have the present.

 16. Great post however , I was wanting to know if you could write a litte more on this subject? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit further. Bless you!

 17. I simply wanted to develop a small comment so as to say thanks to you for some of the lovely solutions you are sharing on this website. My rather long internet investigation has at the end been honored with reliable points to go over with my company. I would believe that most of us visitors actually are undoubtedly endowed to dwell in a really good place with many outstanding people with insightful suggestions. I feel very privileged to have come across your entire webpage and look forward to many more amazing moments reading here. Thank you again for a lot of things.

 18. Thanks for your marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you will be a great author.I will be sure to bookmark your blog and will come back in the foreseeable future. I want to encourage you to definitely continue your great job, have a nice morning!

 19. Hmm it appears like your blog ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing. Do you have any points for inexperienced blog writers? I’d certainly appreciate it.

 20. The Working Group Carrying-on Of which requires offensive cervical to a handful that develops patients and RD, wood and worldwide vigour, and then reaches an influential differential of profitРІitРІs prime set at 21 it. generic tadalafil 20mg tadalafil citrate

 21. Can I just now say that of a relief to get somebody who actually knows what theyre speaking about on the web. You actually realize how to bring an issue to light and produce it important. Workout . need to look at this and fully grasp this side on the story. I cant think youre no more common because you definitely contain the gift.

 22. Undeniably believe that which you stated. Your favorite reason seemed to
  be on the internet the simplest thing to be aware of. I
  say to you, I certainly get irked while people think about worries that they plainly don’t know about.
  You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks

 23. The following time I read a blog, I wish that it does not disappoint me as long as this. I mean, I know it was my selection to review, but I in fact thought youd have something fascinating to state. All I listen to is a number of whimpering concerning something that you could fix if you werent also busy seeking attention.

 24. An outstanding share, I simply provided this onto a colleague that was doing a little analysis on this. And he in fact purchased me breakfast because I discovered it for him. smile. So let me reword that: Thnx for the reward! But yeah Thnkx for investing the moment to review this, I feel strongly about it and also like learning more on this subject. When possible, as you end up being know-how, would certainly you mind upgrading your blog with even more information? It is highly useful for me. Large thumb up for this post!

 25. Sweet blog! I found it while searching on Yahoo
  News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Thanks

 26. This web site is actually a walk-through for all of the details you desired concerning this and didn?t recognize that to ask. Peek right here, as well as you?ll absolutely uncover it.

 27. Good message. I find out something much more tough on different blogs day-to-day. It will certainly constantly be boosting to check out web content from other authors and exercise a little something from their store. I?d choose to use some with the material on my blog whether you don?t mind. Natually I?ll offer you a web link on your internet blog site. Thanks for sharing.

 28. Having read this I thought it was extremely enlightening. I appreciate you spending some time and effort to put this short article together. I once again find myself spending a lot of time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile!

 29. Hi there, I discovered your web site by means of Google whilst looking for
  a comparable matter, your site got here up, it seems to be
  great. I have bookmarked it in my google bookmarks.
  Hello there, just changed into alert to your blog thru Google, and
  located that it is really informative. I’m gonna be
  careful for brussels. I’ll be grateful should you continue this in future.
  Lots of other folks shall be benefited from your writing.
  Cheers!

 30. Youre so amazing! I do not expect Ive read anything like this before. So good to locate someone with some initial thoughts on this subject. realy thanks for beginning this up. this website is something that is required online, a person with a little originality. beneficial task for bringing something brand-new to the internet!

 31. I?d need to consult you here. Which is not something I typically do! I enjoy reviewing a blog post that will make people think. Likewise, thanks for permitting me to comment!

 32. Can I simply say what a relief to discover someone who in fact understands what theyre speaking about on the net. You definitely understand exactly how to bring an issue to light and make it vital. More individuals need to read this and also comprehend this side of the tale. I cant believe youre not a lot more prominent since you most definitely have the gift.

 33. Great post. I discover something extra tough on different blog sites everyday. It will constantly be stimulating to review material from various other writers and practice a little something from their shop. I?d prefer to utilize some with the web content on my blog site whether you don?t mind. Natually I?ll provide you a link on your internet blog site. Many thanks for sharing.

 34. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get three emails with the same comment.

  Is there any way you can remove people from that service?

  Thank you!

 35. Pingback: canada meds viagra
 36. I was extremely happy to find this web-site. I wanted to thanks for your time for this terrific read!! I most definitely enjoying every little of it and I have you bookmarked to take a look at brand-new things you article.

 37. Writing a blog post is really important for growth of your website.Thanks for sharing amazing information. I hope that you will read ours now available here

 38. When I originally commented I clicked the -Alert me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get 4 e-mails with the same remark. Is there any way you can remove me from that service? Many thanks!

 39. I have read so many articles or reviews on the topic of the blogger lovers however this paragraph is in fact a good piece of writing, keep it up.

 40. The next time I check out a blog, I wish that it does not disappoint me as much as this set. I suggest, I recognize it was my choice to check out, however I actually believed youd have something intriguing to state. All I hear is a bunch of yawping about something that you can fix if you werent as well busy trying to find interest.

 41. I got this web page from my buddy who informed me concerning this site and now this time I am visiting this web site and reading very informative articles at this time.

 42. Hello! I just want to offer a substantial thumbs up for the excellent info you have below on this blog post. I will be returning to your blog for more quickly.

 43. Wonderful web site. Lots of useful info here. I’m sending it to a few pals
  ans additionally sharing in delicious. And certainly, thanks in your effort!

 44. I was wondering if you ever thought of changing the
  page layout of your website? Its very well written; I love what youve got
  to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it
  better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 pictures.
  Maybe you could space it out better?

 45. This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your site in my social networks!

 46. Thanks for the good writeup. It if truth be told was once a amusement
  account it. Look advanced to more brought agreeable from you!
  However, how could we keep up a correspondence?

 47. Nice message. I find out something much more difficult on different blog sites everyday. It will certainly always be stimulating to read content from other authors as well as practice a something from their store. I?d prefer to make use of some with the content on my blog site whether you don?t mind. Natually I?ll give you a link on your internet blog. Many thanks for sharing.

 48. Howdy this is somewhat of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if
  you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding expertise so I wanted to get guidance from someone with experience.
  Any help would be greatly appreciated!

 49. Rely granting the us that raison d’etre up Trimix Hips are in many cases not associated in favour of refractory other causes, when combined together, mexican pharmacy online pine a exceptionally inconstant that is treated for the prototype generic viagra online Adverse Cardiac. cheapest viagra viagra online canada

 50. I found your blog website on google as well as check a few of your very early messages. Continue to keep up the great run. I just added up your RSS feed to my MSN Information Visitor. Looking for onward to reading more from you in the future!?

 51. Oh my goodness! an amazing write-up guy. Thank you However I am experiencing issue with ur rss. Don?t know why Incapable to register for it. Exists any person getting similar rss trouble? Anyone that knows kindly respond. Thnkx

 52. Oh my goodness! Amazing article dude! Thanks, However I am experiencing difficulties with your RSS. I don’t understand why I am unable to subscribe to it. Is there anybody having the same RSS issues? Anybody who knows the answer will you kindly respond? Thanks!!

 53. The following time I review a blog site, I really hope that it does not disappoint me as high as this one. I indicate, I understand it was my selection to read, however I really assumed youd have something fascinating to state. All I listen to is a bunch of whining about something that you could take care of if you werent too busy searching for interest.

 54. I believe that is one of the most significant info for me.
  And i’m glad reading your article. However wanna statement on few common things,
  The website taste is wonderful, the articles is actually great : D.
  Excellent task, cheers cheap flights yynxznuh